TÜP BEBEK TEDAVİSİ SIRASINDA DİŞ TEDAVİSİ GÖRÜLEBİLİR Mİ?

Tüp bebek tedavisi, infertilite problemleri ile mücadele eden çiftler için zor ve duygusal olarak da zorlayıcı bir süreç olabiliyor. Bu süreçte, genelliklere çiftlere genel sağlık durumlarına özen göstermeleri öneriliyor. Diş sağlığı da bir kişinin genel iyilik halinde önemli bir role sahip. Ağız sağlığının kötü olması vücudun bağışıklık sistemini ve genel sağlık durumunu etkileyebilecek enfeksiyonların ve enflamasyonların meydana gelmesine neden olabiliyor. Pek çok kişi de tüp bebek tedavisi sırasında dişleri ile ilgili herhangi bir tedavi görüp göremeyeceğini merak ediyor.

İyi haber şu ki, rutin kontroller, diştaşı temizliği ve bazı gerekli işlemler gibi tedaviler genellikle tüp bebek tedavisi sırasında güvenle uygulanabiliyor. Dolgu, kanal ve diş çekimi gibi çoğu diş tedavisi ise tüp bebek tedavisini negatif yönde etkileyebilecek ilaçlar veya prosedürler içermiyor.

Fakat yine de gebelik yolundaki potansiyel riskleri engellemek adına bu süreçte dişhekiminiz ve infertilite uzmanı doktorunuzla durumunuzu açık şekilde konuşmanızda fayda var. Dişhekiminize tüp bebek tedavisi gördüğünüzü ve kullandığınız ilaçları söylemeniz aynı zamanda da infertilite uzmanı doktorunuza da dişlerinizle ilgili göreceğiniz tedaviyle ilgili bilgi vermeniz yerinde olacaktır.

Rutin diş tedavileri tüp bebek sürecinde güvenle uygulanabilirken, birkaç önemli faktörü de özenle ele almak gerekiyor. Öncelikle tüp bebek tedavisi sürecinde elektif veya çok gerekli olmayan diş tedavilerinden kaçınmanız öneriliyor. Bu gördüğünüz tedavinin sonucunu etkileyebilecek herhangi bir stres veya rahatsızlık oluşmaması açısından önemli. Bu dönemde iyi bir ağız sağlığını sürdürmeye odaklanmak ve kozmetik veya çok da acil olmayan işlemler yerine acil sorunları çözmek çok daha risksiz olacaktır.

İkincisi dişhekiminizi tüp bebek tedavisinde kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgilendirmeniz faydalı olacaktır. Hormon enjeksiyonları veya kan sulandırıcılar gibi ilaçların diş prosedürleri üzerinde etkileri olabilir. Dişhekiminizin tedavi için en uygun zamanı belirlemek adına bu bilgileri edinmesi oldukça önemlidir.

Son olarak, tüp bebek sürecinde stresi azaltmanın gerekliliğinden sürekli bahsediyoruz. Dişle ilgili işlemler bir çok kişi için anksiyete veya rahatsızlık kaynağı olabilir. Bu konuyla ilgili dişhekiminizle konuşup işlem esnasında sedasyon gibi stresi azaltıcı yöntemler konusunda destek isteyebilirsiniz.

Yani tüp bebek tedavisi sürecinde iyi bir ağız hijyeni sağlamak sistemik sağlığı pozitif yönde etkileyip infertilite tedavinize destek olacaktır; fakat, bu süreçte sadece acil sorunlara öncelik verip elektif ve aciliyeti olmayan işlemlerden kaçınmayı da unutmayın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top