AŞILAMA TEDAVİSİ ESNASINDA
Aşılama tedavisinde cinsel ilişkiye dair genellikle kısıtlama azdır. Genellikle sadece çatlatma iğnesinden sonraki günde çiftlerin cinsel ilişkiye girmemesi istenir. Bunun nedeni aşılama günü “abstinans” yani cinsel perhiz süresinin en az iki gün olmasının istenmesidir. Çatlatma iğnesi yumurtaların son olgunluklarını sağlamasını ve fallop tüplerine atılmasını yani yumurtlamayı tetikler. Genellikle çatlatma iğnesinin yapıldığı gece çiftlere mümkünse cinsel ilişkiye girmeleri önerilir. Böylelikle bir miktar sperm hücresi yumurtlama sırasında fallop tüplerine ulaşmış olacaktır ve döllenme şansı artacaktır.
Bazı aşılama sikluslarında çok sayıda folikül gelişimi olabilir; bu istenmeyen bir durumdur çünkü çoğul gebeliğe neden olabilir. Bu gibi durumlarda hastayı riske atmamak adına ya tedavi tüp bebeğe döndürülmeli ya da aşılama iptal edilmelidir. Bu durumda eşlere de cinsel ilişkiden kaçınmaları gerektiği muhakkak söylenmelidir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ ESNASINDA
Ovülasyon indüksiyonunun ilk günlerinde özellikle kondom gibi bir doğum kontrol yöntemiyle ilişkiye izin verilebilmektedir. Doğum kontrol yöntemi kullanılması beklenmeyen bir erken yumurtlama olması durumunda hastayı çoğul gebelik riskinden koruyacaktır.
Tedavinin ilerleyen zamanlarında yumurtaların büyümesinden kaynaklı olarak yumurtalıklar kistik bir yapı almaya başlar. Bu nedenle az görülüyor olsa da, kistlerin patlaması ya da yumurtalık torsiyonu gibi komplikasyonlardan korunmak adına tedavinin sonlarına doğru çiftlerin cinsel ilişkiden kaçınılması önerilmektedir.
TRANSFER SONRASI
Genellikle çiftlerin transfer sonrası cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir. Özellikle transferden sonraki 5 ila 7 gün içerisinde “pelvik dinlenme” dediğimiz durumun gerçekleşmesi önemlidir. Bu dinlenme süreci embriyonun rahimiçine tutunmasına (implantasyona) yardımcı olur. Herhangi bir risk oluşmaması adına gebelik testine kadar pelvik tabanı dinlendirmek faydalı olacaktır.
Sevgiyle kalın!